Bakemesterskapet 2024

Januar 2023 markerte begynnelsen på en utrolig spennende reise. Jeg ble valgt som en av de tolv deltakerne til NRKs nye satsning, Bakemesterskapet, som skulle på TV i 2024. Det går ikke ann å beskrive den overveldende følelsen av å bli plukket ut blant så mange talentfulle bakere. Fra "Er jeg virkelig god nok?" til "Endelig får jeg virkelig teste mine ferdigheter". I tillegg til ikke å kunne snakke om det med andre. Man opplever noe så unikt og spennende, men kan ikke snakke om det. Jeg boblet nesten over.

Å melde meg på denne konkurransen var ikke bare en mulighet til å bake under press, men også for å motta profesjonell tilbakemelding og muligens åpne dører til den spennende verdenen av glutenfri baking.

Men veien til å bli med i konkurransen er lang, en reise som kanskje ikke alltid blir tydelig for seerne. Det hele begynner med å fylle ut en søknad og lage en kort videopresentasjon som viser hvem du er og hvorfor du ønsker å delta. Deretter følger flere auditions, hver med ulike samtaler og oppgaver, før den nervepirrende ventetiden fører til endelig svar om du har kommet med eller ikke. Jeg kan ærlig innrømme at det var en intens mental påkjenning å vente på svar, men da beskjeden endelig kom, startet et nytt kapittel i mitt liv.

Nå, som jeg ser tilbake på den spennende reisen jeg har vært på, kan jeg ikke annet enn å være takknemlig for den utrolige muligheten til å delta i Bakemesterskapet. Det har vært en reise fylt med nervøsitet, spenning og glede, og jeg så frem til å dele denne reisen med alle dere når programmet endelig gikk på lufta. Det har vært så gøy å endelig kunne snakke om det og vise frem alt det vi deltakerne har vært igjennom, hvor vi til slutt hyller Norges beste hobbybaker Tonje.

 

Uke 1-8 Hjemmeforberedelser

Før kameraene ruller og konkurransen begynner, fikk vi deltakere sendt temaer og oppgaver som vi måtte forberede og øve på hjemme. Vi måtte terpe på oppskrifter, lage lister over nødvendige ingredienser som NRK skal skaffe, og ikke minst ta bilder eller lage skisser av våre kreasjoner. Alt dette må sendes inn innen ulike frister i løpet av forberedelseukene, noe som betyr at tiden til å øve på hver enkelt oppgave er begrenset.

Med en travel jobb, mange frivillige verv og en familie, ser jeg nå i ettertid at jeg kanskje burde prioritert litt annerledes for å skape mer rom til å øve. Men til tross for utfordringene, kan jeg trygt si at jeg ikke sluntret unna. Det har vært 3-5 dager med baking etter jobb i tillegg til helgene – en periode preget av mye stress og lite tid til noe annet enn baking!

Å delta i Bakemesterskapet krever ikke bare lidenskap for baking, men også dedikasjon og vilje til å jobbe hardt for å oppnå sine mål. Gjennom denne hektiske forberedelsestiden har jeg virkelig fått kjenne på både gledene og utfordringene ved å være en del av denne spennende konkurransen.

 

Kun plan A

Det går ann å gjennomføre ting med kun en plan A. Jeg klarer ikke å forstå at andre har planlagt en plan B på alle sine oppgaver. Underveis som man baker kommer det nye ideer, eller omgivelsene tilsier at man må endre måten man hadde planlagt. Dette kan vel kanskje kalles en spontan plan B. Jeg liker å bake basert på den opprinnelige planen og deretter gjøre justeringer underveis. Evnen til å gjøre bra valg underveis henger sammen med mye erfaring innen baking. Og det er noe jeg jobber med.

Mål fremover: Mer erfaring innen baking! 

Reisen til Bergen

Det var mye spenning knyttet til avreise hjemmefra og ankomst Bergen. 

Jeg hadde et tidlig morgenfly fra Gardermoen, og møtte tidlig for å kunne la pulsen roe seg litt. Vi sjekket inn med mange kofferter, flere enn jeg noen gang har sjekket inn på en tur. De var fulle av klær, sko og stæsj for potensielt 4 uker pluss en koffert med privat bakeutstyr (valgfritt å ta med) og spesielle ingredienser som vi måtte kjøpe inn selv (for å sikre oss at vi fikk det vi ønsket).  

Etter hvert fikk jeg vite at flere av deltagerne også satt på Gardermoen, og at jeg nå kunne gå å treffe dem. Det var helt fantastisk å allerede der få treffe noen i gjengen. Jeg hadde jo noen tanker om hvem som kom med. Vi som var på audition fikk ikke lov til å snakke med hverandre etter det, for ikke å røpe hvem som var kommet med, men sikkert også for at man ikke skulle hjelpe hverandre. En spent gjeng gikk ombord i flyet til Bergen, og i Bergen møtte vi flere av de andre som ankom rundt samme tid og veien gikk videre til hotellet i Bergen sentrum. Vi fikk tildelt hvert vårt rom og en timeplan for resten av dagen og dagen etter som bestod av infomøte, besøk i teltet, utpakking av utstyr, opplæring på utstyr og en liten testbaking. 

Vi hadde noen fine kvelder med felles middag der vi også kunne bli mer kjent med hverandre.

Tiden i baketeltet

Når jeg tenker tilbake på første gangen jeg gikk inn i telte får jeg fremdeles gåsehud. For meg som har sett på alle versjoner og episoder som finnes av dette berømte baketeltet, så er det helt umulig å beskrive den følelsen. Det må egentlig bare oppleves. 

Hver eneste time, hver eneste dag inne i det berømte baketeltet, ga meg minner, opplevelser og erfaringer som jeg vil bære med meg for alltid. Vi ble advart på forhånd om at vi ville bli fanget i en slags boble, en boble som kun deltakerne kunne forstå og erfare sammen. Og NRK hadde helt rett! Det var virkelig en boble, der alt dreide seg om oppskrifter, tidspress, og en indre reise gjennom alle mulige følelser et menneske kan ha, alt mens vi tilpasset oss en magisk rutine.

Vi var en liten gjeng som møttes til frokost hver dag. Det var en helt fantastisk måte å starte dagen på. Vi fikk snakket litt ut om vanlige ting, bekymringer og det vi var mest spent på til dagen som skulle starte. 

Dagene i seg selv fløy forbi. Fra vi ankom teltet rundt ni på morgenen til vi trakk oss tilbake til hotellet en gang mellom åtte og ti på kvelden, var det kun prepping, intervjuer, filming og en berg-og-dalbane av følelser opp og ned. Vi hadde alle kanskje en idé om å utforske byen, nyte en hyggelig middag og være sosiale etter en lang dag, men sannheten var at ingen orket det. Vi koste oss på hotellet med en rolig middag bestilt fra fodora, og en oppsummering av dagens hendelser. Men dette bidro til at vi kom hverandre enda litt nærmere, og ble enda bedre kjent.

Oppholdet i baketeltet var ikke bare en konkurranse, det var en reise gjennom fellesskap, vennskap og enestående opplevelser som vil vare livet ut. 

 

En liten hyllest til produksjonen, dommerne og programleder 

Jeg ønsker å rette en stor hyllest til de som har vært med oss deltakere gjennom hele reisen. Til produksjonsteamet, til de fantastiske dommerne og den helt unike programlederen - dere har virkelig gjort denne opplevelsen uforglemmelig. Hver eneste en av dere har bidratt til å gjøre min reise gjennom Bakemesterskapet til noe helt fantastisk, og jeg verdsetter virkelig den enorme innsatsen dere legger ned.

Det er ikke enkelt å møte alle deltakernes ulike behov til enhver tid, men jeg må si at min opplevelse har vært utelukkende positiv. Fra den første dagen til den siste, har dere vært der for oss, veiledet oss og inspirert oss til å strekke oss enda lenger enn vi selv trodde vi klarte. Dere har møtt oss i alle følelser og hjulpet oss videre.

Derfor fortjener dere all den ros og anerkjennelse som kan gis. Jeg applauderer den dedikasjonen og lidenskapen dere legger i dette prosjektet, og jeg er takknemlig for all den tiden og energien dere bruker på å gjøre Bakemesterskapet til det fantastiske programmet det er. Så en stor takk til dere alle! Uten dere ville ikke denne reisen vært den samme!

 

Hva var det mest utfordrende?

Jeg kan ærlig si at jeg aldri har følt på et tidspress på samme måte som jeg gjorde i  baketeltet. Hvis jeg hadde hatt på meg en pulsmåler, tror jeg den ville slått alle rekorder. Fra det øyeblikket jeg våknet til det tidspunktet jeg la meg, var pulsen min konstant høy. Å bake under tidspress, og stadig måtte ta valg som innebar kompromisser, var det som virkelig utfordret meg mest.

Det å bake glutenfritt på tid, når tid egentlig er det du trenger mest av, er ingen enkel oppgave. I forberedelsene var jeg fast bestemt på å vise variasjon og unngå å bake det samme flere ganger. Men i etterkant ser jeg at kanskje jeg burde ha tenkt litt smartere og gått for en mer "safe" tilnærming. Men da hadde jeg ikke fått vist frem alle de ulike variantene av kakebunner, eller formidlet utfordringen med glutenfri baking på en så tydelig måte. Det er virkelig en vanskelig balanse å finne, og det er først når jeg nå ser tilbake at jeg virkelig kan reflektere over de valgene jeg gjorde. 

Jeg tror det er viktig å innse at i en konkurranse som dette, er det ikke alltid mulig å gjøre alt perfekt. Det handler om å ta risiko, utforske nye ideer og lære av hver eneste utfordring som dukker opp. Og selv om tiden i baketeltet var en av de mest utfordrende periodene jeg har opplevd, er jeg takknemlig for den uvurderlige læringen og erfaringen jeg fikk med meg derfra. Det var en reise fylt med både oppturer og utfordringer, og jeg ville ikke byttet den mot noe i verden.

 

Det viktigste jeg tar med meg videre

Som deltaker i Bakemesterskapet har jeg opplevd mange utfordringer og øyeblikk som har formet meg både som baker og som person. Etter å ha reflektert over denne unike opplevelsen, har jeg kommet frem til noen punkter som jeg alltid vil minne meg selv på, ikke bare i baketeltet, men også på veien videre: 

  • Forberedelser er nøkkelen - Å gjøre grundige forberedelser før bakingen er essensielt for suksess. Det handler om å ha alt klart og organisert, slik at du kan fokusere på å være kreativ og utforske nye ideer.
  • Vær modig med smaker og kombinasjoner - Våg å utfordre deg selv ved å eksperimentere med ulike bunner og smakkombinasjoner. Det er gjennom å ta sjanser at du kan oppdage de mest fantastiske smakene.
  • Ta imot råd og tilbakemeldinger - Å være åpen for råd og tilbakemeldinger fra andre er en viktig del av å vokse som baker. Lær av andres erfaringer og la det inspirere deg til å forbedre deg selv.
  • Slapp av og senk skuldrene - I en travel og stressende situasjon som baking under konkurransepress, er det viktig å huske å senke skuldrene og puste dypt. Å være avslappet og rolig vil hjelpe deg med å ta bedre beslutninger og prestere bedre.
  • Bygg fellesskapet - Bidra til et positivt og støttende fellesskap rundt deg. Sammen er vi sterke, og gjennom å dele kunnskap og oppmuntre hverandre, kan vi oppnå fantastiske ting.
  • Nyt hvert øyeblikk - Husk å sette pris på hvert øyeblikk av reisen din. Det er de små øyeblikkene som utgjør de mest minneverdige opplevelsene. 
  • Verdsett nye vennskap - Underveis i konkurransen vil du skape bånd med andre deltakere som deler din lidenskap for baking. Sett pris på de nye vennskapene og ta vare på dem også utenfor baketeltet. Bakemesterskapet varer i 4 uker, venner varer livet ut. 
  • Ikke glem å fokuser på din egen reise - Til slutt, ikke la deg bli for opptatt av hva andre synes om deg eller dine prestasjoner. Det viktigste er at du våger å prøve og gjør ditt beste hver gang. Alle kan ikke være like og alle er unike hver for seg. 

Foto: NRK (Per Olav Sølvberg)

Foto: NRK (Per Olav Sølvberg)

Øver meg på pepperkaker

En koffert med overvekt

Foto: NRK (Anders Myhr Nielsen)

Verdens fineste gjeng!

Foto: NRK - Vårt fine hjem i mange uker

Tenk at jeg er med i bakemesterskapet

Foto: NRK, De fantastiske fine menneskene vi hadde rundt oss

Foto: NRK - Velg kake og krem som tåler varme

Foto: NRK - Bruk tid på å sjekke om ting faktisk er stekt

Foto: NRK - Aldri kremfløte på toppen av fondant/marsipan

Fine gjengen med Nils, Marlene, meg selv og Martin

Foto: NRK - Ikke ante jeg at dette ble siste gang jeg gikk inn i teltet

Hva sitter jeg igjen med

Foto: NRK (Per Olav Sølvberg)

Aldri i min villeste fantasi trodde jeg at Bakemesterskapet skulle ha en så stor påvirkning på meg, og mitt liv. 

  • Et push til å virkelig tenke igjennom hva man baker, hvordan man baker og viktigheten av å "nerde" litt med oppskrifter
  • En større interesse for baking
  • En interesse for å dele det jeg driver med
  • Et nettverk av flinke hobbybakere og proffe bakere
  • En erfaring med forberedelser, innspilling, hvordan en produksjon foregår, og den berømte "realitybobla"
  • En bukett med venner for livet

En opplevelse jeg lett hadde takket ja til en gang til!

Portrett bakemesterskapet

 

 

 

Snakk om å gå ut av komfortsonen!!

Vi hadde alle en tid hos NRK for å lage et portrett. Tenk at flere timer blir til 1 minutt. Jeg gjorde så mye merkelige ting for at NRK skulle få nok materialet til å klippe det sammen til noe bra. Det var noen stunder der jeg skulle ønske jeg hadde gått noe teaterskole he he he....

 

Hele opplevelsen var utrolig morsom, og de som var der for å bistå gjorde alt de kunne for at det skulle være så naturlig som mulig. Flinke folk!!

 

Se alle episodene fra sesong 1 av bakemesterskapet

Video: NRK

Bilder fra Bakemesterskapet 

Foto: NRK (Per Olav Sølvberg/Anders Myhr Nielsen)